G.NY.E.R. = T.P.M.S. = R.D.K.S. = Biztonság

De mit is jelent? T.P.M.S.???

2014. november 1-től az Európai Unió területén újonnan értékesített személygépkocsikban kötelező felszereltség lett a gumiabroncsnyomás ellenőrző rendszer, vagy más néven, az angol elnevezés kezdőbetűiből álló elterjedt mozaikszóval a TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). A rendszerre német nyelvterületen az RDKS rövidítés is használatos, amely a német elnevezést alkotó szavak kezdőbetűiből származik. (ReifenDruckKontrollSysteme)

Milyen előnyöket jelent a
TPMS?

A TPMS alapfelszereltséggé tételétől egyéni és közösségi szinten egyaránt pozitív hatások várhatók a közlekedésbiztonság, a gazdaságosság és a környezetterhelés területén.

Köztudott, hogy a tartósan alacsony légnyomás a gumiabroncs túlmelegedéséhez és kifáradásához vezethet. A gumiabroncs meghibásodása által okozott balesetek döntő többsége a túl alacsony keréknyomásra vezethető vissza. A TPMS széles körű elterjedése jelentősen csökkentheti ennek kockázatát és az alacsony légnyomás miatt bekövetkező, hirtelen defektek által előidézett közlekedési balesetek számát.

Tesztek igazolják, hogy az előírtnál alacsonyabb keréknyomás növeli az üzemanyag fogyasztást és kedvezőtlen hatással van a gumiabroncs futásteljesítményére is. A direkt TPMS rendszerrel a vezető a műszerfalon bármikor ellenőrizheti a kerekekben lévő nyomást, ezáltal egyszerűbbé válik az előírt értékek fenntartása. Ez átlagos esetben éves szinten akár több tízezer forint megtakarítást is eredményezhet, ami a gumiabroncs teljes élettartama alatt bőven kompenzálhatja a felmerülő pluszköltséget.

Az egyéni megtakarításon túl mindannyiunk számára előny, hogy a kevesebb elégetett üzemanyag egyben kevesebb CO2 kibocsátást is jelent. A kedvezőbb kopás miatt pedig nő az abroncsok élettartama és csökken a környezetbe jutó szennyeződés mértéke.

Milyen új szervizfeladatokkal jár a
TPMS?

A gumiabroncsok cseréje vagy egy új kerékgarnitúra összeszerelése eddig rövid idő alatt elvégezhető rutinfeladatnak számított. A TPMS megjelenésével ez megváltozik. A TPMS szelepet és szenzort tartalmazó kerekek szerelése több időt és fokozott figyelmet igényel. A szenzorok ellenőrzéséhez és programozásához speciális diagnosztikai eszközre van szükség, szenzorcsere vagy kerékpozíció változás esetén pedig típustól függően szükséges lehet a rendszer újratanítása. Ha csupán a gumiabroncsok szezonális átszerelése történik, akkor is el kell végezni a TPMS szelep cseréjét vagy felújítását. A munka végeztével pedig elengedhetetlen, hogy a szerviz ellenőrizze a rendszer hibátlan működését.

Teljes körű
TPMS SZERVIZ

A TPMS megbízható és zavartalan működésének biztosítása érdekében gumiszervizünk az alábbi szolgáltatásokkal állnak ügyfeleik rendelkezésére:

  • TPMS hibadiagnosztika
  • Meghibásodott szenzorok és szelepek szakszerű cseréje
  • Gyári TPMS szenzorok és szelepek átszerelése, szervizelése
  • A gépkocsi TPMS rendszerével együttműködő szenzorok programozása és beszerelése a második (téli) kerékgarnitúrához
  • Hibakódok törlése, a központi vezérlőegység szükség szerinti újratanítása
  • A kerékpozíció megváltozása esetén szükséges újratanítás elvégzése

 

Aktuális T.P.M.S. akciónk Kaposvártól csak 3km-re!

http://www.hasznaltlemezfelni.hu/tpms-szenzorok.html

← Vissza az előző oldalra